Firmamıza yaptıracağınız yangın alarm sistemleri, yangının başladığı ortamdaki insanları yangından haberdar eden ve güvenlik sistemlerini devreye sokan bir sistemdir. Can ve mal güvenliğiniz için bu sistemin varlığı oldukça önemlidir. Sistemin seçimi, tasarımı, montajı, devreye alınması ve bakımı bu alanlarda uzman bir takım tarafından yapılmalıdır.
Yangın algılama sistemlerinin başlıca kullanım alanları arasında kamu kuruluşları, endüstriyel tesisler, rezidanslar, toplu konut projeleri, AVM’ler, arşiv binaları, fabrikalar, depolar, tarihi bina projeleri, oteller, turistik tesisler, hastaneler ve okullar sayılabilir.
Adresli Yangın Alarm Sistemleri
Adresli yangın alarm sistemlerinde, detektörlerin bağlandığı döngü hatları mevcuttur. Döngüde bulunan detektör kendi içinde bölgelere ayrılabilmektedir. Panel, her algılama elemanı için anlık durum bilgilerini alabilmektedir. Algılama elemanlarının her birine farklı bir adres verilmiştir. Bunun sonucunda her algılama elemanı ile sistem ayrı bir şekilde haberleşir. Örneğin, bir yangın ihbar butonuna basıldığı zaman öncelikle buton alarm sinyalini kendi içinde oluşturur, daha sonrasında haberi algılama paneline kendi adresi ile beraber gönderir. Adresli yangın alarm paneli de bu numarayı kendi hafızasındaki ilgili veri ile eşleştirerek ekranda alarm bilgisini yangın ihbar butonun yeri ile birlikte göstermektedir. Bu sistemde hangi detektör ya da butondan sinyal geldiği bu şekilde tespit edilebilir.
Alev Dedektörü
Alev dedektörü optik prensibi kullanır. Yanan maddelerin kendilerine has alev özelliği vardır. Alevin içindeki her bir rengin de ayrı bir dalga boyu vardır. Bu dedektörler alevi algılayan optik hücreden oluşmuştur. Bu optik hücreler ışığa duyarlı malzemelerden oluşmuştur ve iletkenliği belli dalga boylarına maruz kaldığında değişir.
Alev detektörleri, gözle görülebilen veya görülemeyen dumansız, yanıcı gaz ve sıvı yangınları ile açık alandaki plastik ve karbon bazlı yangınları kolay ve hızlı bir şekilde algılamaktır.
Ani patlama veya parlamanın olabileceği kimyasal tesislerde, boya fabrikalarında, petrol üretim tesislerinde, askeri işletmelerde, uçak hangarlarında ve madenlerde bu dedektörler kullanılır.
Gaz Dedektörü
Gaz dedektörü; doğal gaz, Hidrojen, Propan ve Metan gibi patlayıcı ve yanıcı gazların bulunduğu ortamlarda tespit edilen değerlerin limit değerleri aşması durumunda alarm vererek olası yangınları engelleyen detektör türüdür. Her gazın limit patlama değeri birbirinden farklıdır. Bu nedenle detektörler de her gaz için ayrı olarak üretilirler.
Bir gaz alarm sistemi algılayıcı sensör, uyarı cihazları, elektronik kontrol panosu ve otomatik gaz kesme vanası elemanlarından oluşur.
Hat Tipi Isı Dedektörü
Hat tipi ısı algılama dedektörleri, bir çift ısıya dayanıklı ve iletken kablodan oluşur. Bu kablolar normalde birbirlerinden ısı karşısında eriyen polimer koruyucu bir tabakayla ayrılmışlardır. Sıcaklık belli bir değere ulaştığı zaman koruyucu tabaka erir ve bunun sonucunda teller birbirlerine temas ederek kısa devre oluşturur. Bu olay sistemde alarm olarak algılanır. Alarmdan sonra sistemin yeniden kullanılması için eriyen bölgenin bulunup değiştirilmesi gerekir.
Hava Örneklemeli Yangın Alarm Sistemleri
Hava örnekleme sistemleri yeni bir algılama sistemidir. Diğer algılama sistemlerinde duman gerekli yoğunluğa ulaşıp dedektöre ulaşır. Bu sistemde duman, kaynağından detektör haznesine çekilir. Diğer uygulamaların zor olduğu geniş veya hassas algılama gereken bölgelerde kullanılır.
Kıvılcım (Spark) Algılama Sistemleri
Havalı filtrasyon ve pnömatik taşıma kullanılan üretim sistemlerinde patlama riski ve toz yangını riski vardır. Birçok üretim makinesi kıvılcım üretebilir ve kıvılcımlar pnömatik yolla patlayıcı cisimlere doğru taşınabilir. Silolara, toz kolektörüne ve filtrelere giren kıvılcım, yangın veya patlamaya neden olabilir. Bunun sonucunda ise uzun süreli iş aksaması, büyük maddi zararlar ve hayati kayıplar oluşabilir. Spark algılama sistemi ile kıvılcımlar özel detektörler ile algılanır. Detektörler panele sinyal gönderir. Bunun sonucunda flat nozullar ile pnömatik hat korunur, kıvılcım filtrelere ve toz kolektörlerine gelmeden engellenir.
Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri
Konvansiyonеl yangın alarm sistemlerinde kullanılan yangın ihbar paneli, algılama elemanlarının olduğu bölgelerden meydana gelmektedir. Her bölgede birden fazla yangın ihbar butonu ve dedektör bulunabilir. Mekandaki insanlara gerekli uyarıları vermek için yangın alarm panelinde flaşörlü sirenlerin bağlandığı çıkışlar kullanılır. Bunun haricinde kuru kontakt çıkışları da bulunur. Kuru kontakt çıkışları güçlü havalandırma sistemleri, otomatik telefon arama modülleri, hava damperleri ve bunlar gibi sistemleri yangın esnasında çalıştırmak için kullanılırlar.
Yangın Damperleri
Duman tahliye ve kontrol sistemlerinin gerçekleşmesini sağlayan, yangın güvenliğinde önemi olan yangın damperlerinin satışı, montajı, ve bakımları, firmamız tarafından gerçekleştirilir. Bu damperler dumanın binanın belirli bir bölümüne yayılmasına engel olur. Manyetik yangın kapıları, duman damperleri, yandın dedektörleri, yangın kornaları, duman sensörleri ve ihbar butonları ile beraber yangın ihbar panelinden yönetilirler.
Özel Yangın Sistem Grafik Yazılımları
Bu yazılımlar tehlike anında hızlı bir genel bakış gösterir. İyi organize edilmiş bir kullanıcı arayüzü, isteğe bağlı ikili ekran modu ve bina planlarının acil görüntüsü, yetkili için çabuk baskı fonksiyonu ALVIS’i ayıran özellikleridir.
Hizmet verdiğimiz yangın söndürme sistemleri için tıklayın.
Diğer işlerimiz için Kare Proses web adresimizi ziyaret edebilirsiniz.